lördag 18 november 2017

Timjankyckling med puré på jordärtskocka

Jag fick hem ekolådan i förra veckan med färska grönsaker och frukt som är ekologiskt odlade. Så härligt! I den låg det bland annat jordärtskockor så då fick jag anpassa maten så jag får användning av dessa fantastiska grönsaker. Så det fick bli en potatis- och jordärtskockspuré. Mycket gott! Till det en kycklingrätt som tillagar sig självt i ugnen med balsamvinäger, rödlök och tomater.
Sedan fick jag broccoli i lådan och då gjorde jag en broccolipesto med rostade hasselnötter. Men peston får ni recept på i nästa inlägg.

                                

Timjankyckling med puré på jordärtskocka
4 port

Potatis- och jordärtskockspuré

600 g potatisar
300 g jordärtskocka
1½ dl mjölk
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm peppar

Timjankyckling
3 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
900 gr kycklingben
2 msk olja
4/5 tsk salt
2 krm peppar

Tomatblandning

2 rödlökar
1 ask körsbärstomater (á 250 g)
2 msk balsamvinäger
1 tsk socker
2 krm salt
1 krm peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Kyckling: Behåll skalet på vitlöksklyftorna och krossa dem lätt med baksidan av en kniv. Klipp av timjankvistarna. Lägg kycklingben, vitlök och timjankvistar på en bakpappersklädd plåt. Pensla kycklingen med olja. Krydda med salt och peppar.
3. Tomatblandning: Skala, dela och skär rödlöken i tunna klyftor. Dela körsbärstomaterna och blanda med lök, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Lägg tomatblandningen runtom kycklingen. Tillaga i mitten av ugnen ca 25 minuter eller till kycklingbenen är genomstekta. Gör purén under tiden.
4. Puré: Skala och skär potatis och jordärtskockor i 2 cm stora bitar. Koka dem mjuka i 10-15 minuter i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och lägg i en skål. Värm mjölk och smör i samma kastrull. Pressa ner jordärtskockor och potatis med en potatispress. Vispa försiktigt till en slät och luftig puré. Krydda med salt och peppar.
5. Servera timjankycklingen med purén och tomatblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...