måndag 23 oktober 2017

Pasta bolognese

Spaghetti och köttfärssås är nåt man är uppvuxen med och det är gott. Men en riktigt bolognese som får puttra i 1-2 timmar är inget jag normalt gör. Men sist gjorde jag en sådan och det är så fantastiskt gott! Vilka smaker som får utvecklas och det dansar i munnen. Mums! Så jag kommer göra en riktig köttfärssås oftare framöver för det är så värt det och det är inte mer jobb utan det sköter sig självt på spisen så finns inga undanflykter. Det är bara att variera och testa sig fram till den sås som man själv tycker är godast.
Och självklart en massa riven parmesanost måste man toppa med!

                                

Pasta bolognese
4 port

400 g
spaghetti
500 g nötfärs
100 g bacon
1 gul lök
2 klyftor vitlök
selleristjälkar
2 morötter
3 msk tomatpuré
3 dl rött vin
450 g krossade tomater
2 tsk torkad oregano
0,5 dl färsk basilika
0,5 dl olivolja
salt och svartpeppar
ev 1 nypa strösocker                        

1. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
2. Strimla bacon. Finhacka lök och vitlök. Skiva blekselleri och morötter. 3. Värm en stekpanna med olivolja och fräs bacon tillsammans med lök, vitlök, blekselleri och morötter. Häll sedan över alltsammans i en kastrull.                                       
4. Stek köttfärsen på hög värme i det kvarvarande fettet i samma panna. Smula samtidigt färsen med en gaffel. När färsen är ordentligt brynt, rör ner den i kastrullen med grönsakerna och bacon och tillsätt först tomatpuré och sedan vinet. Låt alltsammans puttra i ett par minuter.                    
5.
Tillsätt de krossade tomaterna, oregano och hackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Koka under lock på svag värme ca 45 minuter. Späd eventuellt med lite vatten och såsen känns för torr. Smaka av igen med salt, peppar och eventuellt lite socker.                                        
6.
Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.                                       
7. Servera din bolognese med spaghetti och färskriven parmesan på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...