lördag 22 juli 2017

Tortano med prosciutto, mozzarella och oliver

Så här på sommaren är det så härligt att sitta ute och äta när det är fint väder. Man njuter och bara har det bra. Jag gjorde ett bröd för lite sen, ett fyllt bröd med prosciutto, mozzarella och oliver. Ett enkelt matigt bröd. Passar bra att äta till en sallad eller att ha med på picknick eller till stranden.
Man kan variera fyllningarna till det som man gillar eller om man ska ha brödet till något speciellt.
Jag har tidigare gjort med fyllningen getost, valnötter och honung. Recept hittar ni här.

                               

Tortano med prosciutto, mozzarella och oliver

1 bröd
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g prosciutto
200 g mozzarella
1 näve kärnfria oliver
1 kruka färsk basilika

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda i durumvetemjöl och sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
4. Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycker du ut all luft.
5. Skiva mozzarellaosten och varva den över degen tillsammans med prosciutto, oliver och basilikablad.
6. Pensla yttersta kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
7. Sätt ugnen på 250 grader (varmluft).
8. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
9. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 20-25 minuter och låt det svalna på ett brödgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Havrebollar

Åh, dessa havrebollar/kokosbollar/kioskbollar är verkligen nostalgi för mig. Jag åt dem ofta när jag gick i högstadiet och de sålde dessa på...