lördag 7 november 2015

Spaghetti Bolognese

Nu till en klassisk svensk middagsfavorit i många familjer :) Jag tror alla familjer har sin egna variant på den. Spaghetti och köttfärssås! Jag gör alltid min på samma sätt men denna gång tog jag ut svängarna och gjorde en riktig bolognese. En sås som får puttra på spisen i en timma och gotta till sig. Det är ju nåt helt annat. Lite vin i maten och lite vin i glaset bredvid :)
Detta recept på bolognese står Paulo Roberto för. Mycket enkel att göra, man behöver bara tiden för att låta den få stå sin tid på spisen. Sen avslutas med mycket parmesan på. Yummi!
Receptet står nedan.
                                         

                                         

Spaghetti Bolognese
4 port

400 g spaghetti
300 g nötfärs
60 g bacon
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 blekselleristjälkar
2 morötter
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
450 g krossade tomater
2 tsk oregano
½ dl färsk basilika
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
ev 1 nypa strösocker

1. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
2. Strimla bacon. Finhacka lök och vitlök. Skiva blekselleri och morötter.
3. Fräs bacon tillsammans med lök, vitlök, blekselleri och morötter. Häll sedan över alltsammans i en kastrull.
4. Stek köttfärsen på hög värme i det kvarvarande fettet i samma panna. Smula samtidigt färsen med en gaffel. När färsen är ordentligt brynt, rör ner den i kastrullen med grönsakerna och bacon och tillsätt först tomatpuré och sedan vinet. Låt alltsammans puttra i ett par minuter.
5. Tillsätt de krossade tomaterna, oregano och hackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Koka under lock på svag värme ca 45 - 60 minuter. Späd eventuellt med lite vatten om såsen känns för torr. Smaka av igen med salt, peppar och eventuellt lite socker.
6. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
7. Servera din bolognese med spaghetti och färskriven parmesan på toppen.

3 kommentarer:

  1. Funkar bra förutom koktiden en bra Bolognese bör puttra minst 2 timmar.

    SvaraRadera
  2. Bra recept och bra smak med ett fylligt rödvin i rätten. Alltid lika uppskattat och en Bolognese vet nog de flesta tjänar på att stå och puttra ett bra tag på låg värme.

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...