torsdag 12 mars 2015

Mango chutney-kyckling med chilibroccoli

På bokrean så handlar jag alltid kokböcker, det är nästan det enda jag tittar på :) Och i år var inget undantag. Då köpte jag bland annat Jennie Walldén's (som har vunnit Sveriges Mästerkock) kokbok "Smaker i mitt hjärta". Hitta många recept jag vill göra. Men först ut blev denna helstekta kyckling. Tycker det är så smidigt att tillaga hel kyckling och variationerna är oändliga. Detta är glace med mango chutney så den får en härlig yta.
Till det stekta grönsaker och sås gjord på kycklingskyn.

                                        

Mango chutney-kyckling med chilibroccoli
4 port

1 hel stor kyckling, ca 1500 g
50 g smör
1 dl mango chutney
2 finrivna vitlöksklyftor
saften från ½ lime
1 msk mörk soja
2 dl crème fraiche, 34%
rapsolja till stekning

Chilibroccoli
1 urkärnad röd paprika, delad i bitar
1 broccolistånd, delat i buketter och stjälkar skalade och skurna i stavar
1 skivad vitlöksklyfta
½ röd chilifrukt, i tunna skivor
1 msk ljus soja

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör sedan i mango chutney, vitlök, pressad lime och soja. Gnid in kycklingen med glacen, även under skinnet. Lägg kycklingen i en så trång form som möjligt och täck med folie. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå i cirka 40 minuter. Ta därefter bort folien och låt stå i 30 minuter. Köttsaften ska vara genomskinlig om man sticker i kycklingen.
2. Stek paprikan på hög värme så den får lite färg. Tillsätt broccoli, vitlök och chili och låt fräsa i några minuter. Häll över soja och låt fräsa i någon minut till.
3. Ta ut kycklingen ur ugnen. Häll av stekskyn i en liten kastrull och låt sjuda upp. Tillsätt crème fraiche och koka ihop till en krämig sås.
4. Servera kycklingen, chilibroccoli och sås tillsammans med osaltat basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...