tisdag 10 maj 2011

Chokladfudgetårta

Oj oj, jag ligger efter här. Det blir tyvärr så ibland men istället ska jag bjuda er på flera goda olika rätter och efterrätter jag har ätit den senaste veckan. Värt väntan säger jag bara :)
För en månad sen när jag hade inflyttningsmiddag så gick ugnen sönder. För en vecka sen blev den lagad och jag kunde efter 3 veckor äntligen laga mat och baka igen :) Jag har som tur haft plattorna men jag kom på bara ugnsmat första veckan.
Men nu när det fungerade igen så firade jag det med att baka en chokladfudgetårta. Tyvärr måste jag meddela att foton ej har tagits :( Men den var himmelsk. Tog med den till jobbet och den blev väldigt uppskattad. Den kommer jag göra igen, snart :) Så jag hoppas ni gör den fast jag inte har ett foto med. Mmm, säger jag bara. Ni går miste om nåt annars.

Chokladfudgetårta

150 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe, kallt
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad, (gärna 70% kakaohalt)
75 g smör, rumstempererat

Garnering:
1 msk kakao

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet.
Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...